Αντί Επιτυχίας - Κεφάλαιο 2
- Haris Livanos
- 16 Μαΐ 2024
- διαβάστηκε 6 λεπτά

Η γνώση είναι η βάση της ανθρώπινης εμπειρίας.
Κι όμως, η πλειοψηφία των ανθρώπων το κάνει λάθος.
Το κάνουν λάθος γιατί βαθιά μέσα στο μυαλό τους έχει πυρακτωθεί μια διαστρεβλωμένη εντύπωση για το τι σημαίνει αποκτώ γνώση.
Γι’ αυτόν το λόγο στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα βρεις τεχνικές διαβάσματος, έξυπνης ανάγνωσης και απομνημόνευσης.
Μιλάμε για πραγματική γνώση.
Γνώση η οποία είναι συνδεδεμένη με την ανθρώπινη εμπειρία.
Ο λόγος είναι ότι η ανθρώπινη εμπειρία είναι κάτι πολύ παραπάνω από λέξεις.
Είναι συναισθήματα, εικόνες, γεύσεις, ακούσματα και ήχοι που μαζί δημιουργούν ένα σύνολο. Αυτό που μας αρέσει να ονομάζουμε «οπτική γωνία». Κάτι που ενώ η σύσταση του διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, μπορεί να μας διαμορφώσει μια κεντρική αντίληψη που θα
μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή.
Οι λέξεις ή η ονομασία που δίνουμε σε αυτά που μαθαίνουμε είναι απλά το περιτύλιγμα της πραγματικότητας που αντιλαμβανόμαστε.
Η πραγματικότητα στην ουσία είναι όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω μας και μας βοηθούν να ορίσουμε και να αντιληφθούμε την ύπαρξη μας.
Αλλά που κολλάει η απόκτηση γνώσης;
Αποτυχία.
Προσπάθεια.
Λέξεις που δυστυχώς οι περισσότεροι προτιμούν να αποφύγουν αντί να τις προσκαλούν στη ζωή τους.
Γιατί όμως έχουμε μάθει να αποφεύγουμε την αποτυχία;

Με απλά λόγια, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το νόημα της λέξης.
Άλλωστε οι άνθωποι από τη φύση μας φοβόμαστε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε. Το έχει δείξει η ιστορία μας με αρκετούς τρόπους.
Και πώς να αντιληφθούμε το νόημα όταν είναι αναγκαίο να το βιώσουμε για να το
κατανοήσουμε;
Κανείς δεν θέλει να αποτύχει.
Και επειδή ακριβώς η γνώση για να αποκτηθεί χρειάζεται να αποτύχουμε πρώτα, θα έχω πετύχει το σκοπό μου αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο, μπορέσεις να δεις την αποτυχία γι αυτό
που είναι και όχι γι’ αυτό που σε έμαθαν να πιστεύεις ότι είναι.
Αυτό είναι και το πρώτο βήμα στην απόκτηση της γνώσης. Να αλλάξεις την αντίληψη σου για την αποτυχία.
Δηλαδή, να μην την κρίνεις αρνητικά, να μην τη φοβάσαι και να μην κάνεις εικασίες ότι δεν πρόκειται να τη συναντήσεις.
Η αποτυχία είναι υπαρκτή και θα είναι πάντα εκεί.
Με άλλα λόγια, αν δεν διορθώσεις τη σχέση σου μαζί της, θα επιτρέψεις στη ζωή σου να κυριεύεται από το συναίσθημα της αναβλητικότητας και της απουσίας σκοπού.
Και εδώ έρχεται η ερώτηση που λογικά σου δημιουργήθηκε αν έφτασες μέχρι αυτό το σημείο του άρθρου.
Γιατί να πρέπει να αποτύχω για να αποκτήσω γνώση;
Γιατί όταν βρεθείς σε αυτήν τη θέση όπου η προσπάθεια σου απέτυχε, όπου νιώθεις «πεσμένος» και αναζητάς τη λύση για να ξεφύγεις, το μυαλό σου θα ενεργοποιηθεί
πραγματικά.
Γιατί πλέον είναι έτοιμο να βρει τη λύση στο πρόβλημα, να την αποθηκεύσει και να κλειδώσει αυτήν τη γνώση για την επόμενη φορά.
Πρέπει λοιπόν να βιώσεις το εμπόδιο (αποτυχία) στην προσπάθεια σου για να μπορέσεις να βρεις τη λύση (γνώση).
Και αυτό θα το βρεις μόνο στον πυρήνα της αποτυχίας. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να αποτύχεις για να αποκτήσεις τη γνώση που αναζητάς.
Αλλά η σημασία της αποτυχίας και η σύνδεση της με την πραγματική γνώση δεν τελειώνει εδώ.
Δεν αρκεί μια μόνο αποτυχία για να μπορέσεις να μάθεις.
Πρέπει να συσσωρεύσεις αποτυχίες μέσα από πολλαπλές προσπάθειες. Δεν πρόκειται μόνο για μια αποτυχία, αλλά για τη συσσώρευση αποτυχιών από πολλαπλές προσπάθειες.
Κάθε αποτυχία, σε διαφορετικά πλαίσια, συμβάλλει σε μια ολοκληρωμένη και ποικιλόμορφη μαθησιακή εμπειρία. Αυτή η διευρυμένη προοπτική βοηθά στην ανάδειξη του πραγματικού
σκοπού της ζωής σου και στη δημιουργία μιας «εργαλειοθήκης» διαφορετικών ειδών γνώσης.
Περισσότερες Αποτυχίες ίσον Περισσότερες Γνώσεις
Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις συνεχείς αποτυχίες ως κάτι αποτρεπτικό που τους οδηγεί τελικά να τα παρατήσουν.
Έχουν εθιστεί στο να ακούνε μπράβο και να νιώθουν ότι είναι αρκετά καλοί σε κάτι (και ας είναι στην πραγματικότητα μέτριοι) και δε μπορούν να δεχτούν ότι οι αποτυχίες είναι το σημαντικότερο εργαλείο.
Αρκεί να το αξιοποιήσουν σωστά.
Ο μοναδικός λόγος που κατάφερα να φτάσω στο σημείο που είμαι σήμερα είναι γιατι επεδίωξα να αποτύχω και έμαθα να βλέπω κάθε αποτυχία ως διαφορετικές ευκαιρίες που θα σου αναλύσω παρακάτω.
Αυτό είναι το δικό σου 1ο μάθημα:
Διαφορετικές Ευκαιρίες Μάθησης: Κάθε αποτυχία προσφέρει ένα μοναδικό μάθημα, συχνά σε διαφορετικό πλαίσιο ή πεδίο. Έτσι θα ενισχύσεις την κατανόησή και θα χτίσεις πολλαπλές δεξιότητες.
Ανθεκτικότητα και Προσαρμοστικότητα: Η αντιμετώπιση και η υπέρβαση αποτυχιών από διάφορες πηγές δημιουργεί ανθεκτικότητα. Έτσι θα μάθεις να προσαρμόζεσαι και να αυτοσχεδιάζεις για να κινηθείς στην πολυπλοκότητα της ζωής σου.
Αναγνώριση Μοτίβων: Κάθε σου αποτυχία συμπληρώνει ένα κομμάτι σε εναν καμβά από μοτίβα. Μοτίβα που αποτελούν τις συνθήκες που σε οδήγησαν εκεί. Έτσι θα μάθεις να τα διακρίνεις και να αποφύγεις την επανάληψη των ίδιων λαθών.
Καινοτόμος Σκέψη: Η δοκιμή είναι η αρχή της καινοτομίας. Δοκίμασε διαφορετικές οδούς στη ζωή σου και συνδύασε αυτα που μαθαίνεις κάθε φορά. Έτσι θα οδηγήσεις το μυαλό σου σε μια κατάσταση ροής (flow state) που θα προκαλέσει την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων.
Εύρεση Πραγματικού Σκοπού: Κάθε αποτυχία σε οδηγεί στο να ανακαλύπτεις εσένα. Πολύ σύντομα θα βρεις την αποτυχία που δε θα ηρεμήσεις μέχρι να την νικήσεις. Έτσι θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις τον πραγματικό σου σκοπό και να αφωσιωθείς.
Η «Εργαλειοθήκη» της Γνώσης: Κάθε αποτυχία ισούται με μια δεξιότητα αν την αποδεχτείς. Έτσι θα δημιουργήσεις ένα σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων που συνδέονται μεταξύ τους και θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις τον πραγματικό σου σκοπό.
Συνεχής Μάθηση: Η μάθηση για εσένα πρέπει να γίνει παράγωγο της αποτυχίας. Αποδέξου την κάθε φορά ως μια νέα πρόκληση. Έτσι θα επεκτείνεις αυτήν την εργαλειοθήκη σου με νέες και ικανότητες ή θα εξελίξεις αυτές που έχεις συλλέξει από προηγούμενες αποτυχίες.
Η Αποτυχία είναι Μέρος του Παιχνιδιού – Απόλαυσε την
Θα με ακούς να μιλάω συχνά με όρους παιχνιδιού.
Και αυτό συμβαίνει γιατί πέρα από το γεγονός ότι είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο, πιστεύω έντονα ότι η ζωή είναι μια προσομείωση ενός παιχνιδιού.
Η και αντίστροφα. Τα παιχνίδια που τόσο πολυ απολαμβάνουμε (open world games) είναι μια προσομείωση της ζωής με κάποια φανταστικά στοιχεία.
Στα παιχνίδια λοιπόν, η αποτυχία είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας. Δεν ξεκινάς από το επίπεδο 1 και αμέσως φτάνεις στο επιπεδο 100. Θα χρειαστεί να αποτύχεις πολλές φορές.
Κι έτσι κάθε φορά που προσπαθείς ξανα και ξανά, τελικά ανεβαίνεις επίπεδο, γίνεσαι καλύτερος. Κάθε αποτυχία σε διδάσκει κάτι για τη μηχανική του παιχνιδιού, βοηθώντας σε να βελτιώσεις τη στρατηγική και τον τρόπο σκέψης σου για την επόμενη προσπάθεια.
Έτσι ακριβώς είναι και η πραγματική ζωή. Με κάθε αποτυχία, βελτιώνεσαι, διορθώνεις τη στρατηγική σου, παρατηρείς μοτίβα που θα θυμάσαι αργότερα, αποκτάς νέες ικανότητες όσπου κάποια στιγμή – ανεβαίνεις επίπεδο. Level-Up όπως το λέμε στα παιχνίδια.
Ο λόγος που δεν αισθάνεσαι έτσι είναι γιατι είσαι φυλακισμένος στην μετριότητα της άνεσης. Δεν θέλεις να πας στο επόμενο επίπεδο—στην επόμενη πίστα και γι αυτό μένεις στάσιμος και βαριέσαι.
Όπως και στα παιχνίδια, η ζωή έχει διάφορα επίπεδα και προκλήσεις. Κάθε εμπόδιο είναι μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη, προετοιμάζοντάς σε για πιο δύσκολες προκλήσεις που θα έρθουν μπροστά σου.
Οι προκλήσεις και τα εμπόδια σε κάνουν δυνατό. Χτίζεις χαρακτήρα, ανθεκτικότητα και βαθύτερη κατανόηση των δυνατών και αδύναμων σημείων σου.
Αν δεν κυνηγάς την πρόοδο—θα σε καταπιεί η μετριότητα.
Αν δεν χρησιμοποιήσεις τις εμπειρίες σου απο την κάθε αποτυχία σου ως γνώση θα παραμείνεις απλά ένας χαμένος. Αν δεν αποτύχεις δεν θα μάθεις. Χρειάζονται και τα 2 σε αρμονία.
Γι αυτό και ο τίτλος. Πρέπει να δεις την αποτυχία ως μέρος του παιχνιδιού.
Και αν ακόμα και τώρα αναρωτιέσαι - Τι σχέση έχει αυτό με τη γνώση;
Πριν κλείσουμε θέλω να σε αφήσω με αυτό
Μπορείς να απολαύσεις την αποτυχία πιο συχνά επιδιώκοντας τους σωστους στόχους.
Αναρωτήσου:
Πόσο πολύ θέλεις να πετύχεις;
Δηλαδή, πόσες φορές είσαι διατεθιμένος να αποτύχεις; Αξίζει; Έχεις άλλον τρόπο;
Ρώτα τον εαυτό σου αρκετές φορές μέχρι να καταλήξεις.
Και μόλις καταλήξεις, ξεκίνα να κυνηγάς την αποτυχία για να αποκτήσεις την πραγματική γνώση.
Δεν χρειάζεσαι συμβουλές. Τις έχεις ήδη μέσα σου και είναι δική σου δουλειά να σε συμβουλεύσεις.
Δημιούργησε, αμφισβήτησε τον εαυτό σου, δοκίμασε και ανακάλυψε τα πάντα γύρω σου μέχρι να βρεις τις απαντήσεις σε αυτό που αναζητάς.
Στο κάτω κάτω αυτό κάνουν οι άνθρωποι.
Τα λέμε την επόμενη φορά.

Εάν διαβάζοντας το νιώθεις την ανάγκη να αλλάξεις την αντίληψή σου για την αποτυχία και να αποκτήσεις πραγματική γνώση, θα χαρώ να σε καθοδηγήσω σε αυτήν την προσπάθεια μέσα από μια συνεδρία anti-coaching. Τι είναι το anti-coaching; Στείλε μου μήνυμα ή μπες στη λίστα αναμονής για τη θέση σου από την ιστοσελίδα μου (Δούλεψε μαζί μου)
Comentarii